lördag 28 februari 2009

Google friend connect börjar funka


Jaha, tänker du. Orka fatta vad det där är, liksom. OK, liten grundkurs i hur det fungerar:

1) OpenSocial.

OS är en standard (ett JavaScript API från börjna, men numera med REST access från lite grand vad du vill) för att skriva gadgets (som google kallar dom) / widgets (som resten av världen kallar dom) som ligger i webb-sidor hos 'sociala sajter', och hur dom interageras med dessa.

Ett exempel kan vara en gadget som visar ordspråk från olika länder beroende på vilket land den som kikar på sidan är ifrån. Gadgeten laddas (som en xml-fil med inbäddad JavaScript) från din server och visas som en del av sidan på den sociala sajten. Din JavaScript-kod anropar då andra OpenSocial JavaScript-funktioner som redan har laddats i sidan, som returnerar t.ex. lite information om den inloggade (i den sociala sajten) användare som kika på sidan.

Ditt JavaScript använder sedan vanlig Ajax för att hämta rätt text från din server, där ett litet server-script snurrar igång och bläddrar fram rätt sak ur din databas.

Den sociala sajtenkallas 'Container' på OpenSocial språk, och tanken är att om man har programmerat en gadget so m funkar för Plaxo, så funkar den percis likadant på LinkedIn, eller på Orkut, et.c.

2) Google Friend Connect

GFC är OpenSocial. Det är precis samma API, samma funktioner och så vidare. Den enda skillnaden på upplägget är att Containern är Internet. Eller det som GFC gör tillgängligt, vilket är ganska mycket samma sak.

Det innebär att du kan ta vilken sida som helst, t.ex. en på din webb-server, och länka in en GFC gadget. När sidan laddas kontrollerar gadgeten om den vet vem personen som ser den är, och kan annars visa en inloggnings-dialog, där man kan "Join"-a sajten. När man gör det så får man välja på vilken identitet man vill logga in med; Google Mail, Google blogspot, Yahoo, OpenID eller AOL.

Andra GFC gadgets man kan lägga in är en Wall gadget, med twitter-liknande funktionalitet, en Rating widget, där man kan sätta betyg på sidan, och så vidare. Alla gadgets sparar informationen på GFC servrarna, så ingen interaktion krävs eller hålls tillhanda med den webb-server som egentligen har själva sidan.

Låter det knasigt? det är det! :) Men det är också en enorm fördel att snabbt kunna få upp speciella gadgets på en sajt där man inte behöver hålla reda på in och utloggningm byte av lösenord, et.c. Dessutom är en central funktion i GFC att definiera vilka 'vänner' man har. Den listan, och all annan information (som användaren tillåter genom att joina sajten) kan man läsa och använda sig av i en egengjord GFC/OpenSocial gadget.

Nyligen så aktiverade Google möjligheten att skicka tillbaka såkallade "signed requests" till den server (eller någon annan för den delen) som sidan laddades ifrån, vilket innebär att GFC servrarna som hanterar all kommunikatioon tilloch från gadgets i sidan "stämplar" informationen med en kryptografiskt säker signatur. Det gör att din server kan få reda på ett unikt, garanterat id på alla som är inloggade i GFC på din sida.

Detta betyder i sin tur att du kan bygga en webb-tjänst där du inte behöver bry dig om användar- eller lösenordshantering, men ändå få ett unikt id för varje användare som du kan knyta till dina interna processer. Dessutom kan du se vilka vänner användaren har, och lite annat. Dock ej epostaddress, för närvarande, av säkerhetsskäl.

Jag har beskrivit hur detta går till en en annan post på min engeslkspråkiga blogg, som kan vara av intresse.
Lycka till och hör gärna av er om ni vill fråga om något!

Mvh,
PS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar